רובנו גדלנו על אמונות כמו "ארוחת בוקר זה חשוב", לצרוך הרבה ירקות, להרבות בשתיית מים, לאכול רק דגנים מלאים ועוד.
אבל האם זה באמת תמיד נכון?
ומה אם ירקות ודגנים מלאים עושים לי כאבי בטן?! ארוחת בוקר גורמת לי לבחילה או לאכול יותר במשך היום?
במאמר זה אשתדל לענות על השאלה שכולם תוהים לגביה – מהי תזונה נכונה, והאם יש בכלל תזונה שהיא אופטימלית לכולם?
לא נולדנו זהים
לכולנו יש כבד, קיבה, לבלב, ריאות, ואפילו לב. אבל מסתבר, שגם אצל תאומים זהים, אין זהות מוחלטת.
למעשה, קיים שוני רב בין אדם לאדם, גם כזה שנראה לעין מבחינה חיצונית, וגם מבחינת תכונות וכישורים.
בואו ניקח כדוגמא את ארוחת הבוקר, שתמיד אמא וגם הפרסומות אוהבות להלל אותה. "המשפחה האידאלית" יושבת בבוקר ביחד, אוכלת חביתה, ירקות וכוס חלב – וכולם מאושרים ושמחים. הרי אין דרך טוב יותר לפתוח את הבוקר, לא?
אבל היום ידוע, שלחלק לא קטן מהאוכלוסייה – זה בעצם לא מתאים. יש כאלו שזה גורם להם לבחילות. לאחרים, זה גורם לרעב מוגבר בהמשך היום ולחלק זה פשוט יוצר תחושת כבדות ועייפות.
גם ירקות – למרות סגולתם והעובדה שהם עשירים במינרלים וסיבים תזונתיים – יש אנשים שגופם מתקשה להתמודד עם ריבוי סיבים, ולכן אכילה מרובה של ירקות (ובעיקר עם הקליפה) גורמת לאי נוחות במערכת העיכול.
ומה לגבי שתייה מרובה? דווקא במקרה של מים, בהחלט אפשר לומר שהם "טובים לכולם", אך לגבי כמות הכוסות האידאלית ביום, גם היא תלויה במספר גורמים כגון סוג המזון שהאדם אוכל, סדר היום וקצב איבוד הנוזלים. שתייה מוגזמת מעבר לצרכי הגוף, גורמת לעומס על הכליות.
כך שאתם בוודאי מבינים, שלא באמת קיימת תזונה נכונה לכולם, ולו רק על סמך מספר הדוגמאות שנתתי.
"רפואת מסדרון"
לפעמים אנשים שואלים אותי, "מה נכון בשבילי?", "מה עדיף לאכול?", "איך אני מוריד כמה קילוגרמים?", "תני טיפ קטן", וכו', ש סיבה לכך שאני לא ממהרת להשיב על הדרך, מבלי להכיר את בן האדם.
אנשים הם שונים אחד מהשני, ולכל אחד התשובה עשויה להיות שונה לחלוטין.
התאמת תזונה באופן אישי
תזונה אופטימלית מתבססת על התאמה לכל אדם באופן אישי עפ"י סדר יומו, אורח חייו ופיזיולגיית גופו. זהו אחד מהיסודות הבסיסיים ביותר של שיטת הטיפול הנטורופתית.
חשוב להבין כי תזונה נכונה הינה תזונה שמסייעת ליכולת הריפוי הטבעי של הגוף, מחזקת את מערכת החיסון, מאריכה את תוחלת החיים ועוזרת למערכות הגוף להתקיים בהרמוניה.
כמו שראינו, אצל כל אדם, הגוף מגיב אחרת לסוגי מזון שונים, כתוצאה מהבדלים באורח החיים וגם מסיבות מולדות.
אמנם לא תמיד הגורמים לתגובות של הגוף הם נראים לעין, וקשה להבין ש"משהו לא בסדר" בגוף, שנובע מהתזונה. ועם זאת, עם מעט תשומת לב ורצון, ניתן לגלות מהי התזונה הנכונה שמתאימה לנו.