האקמול הוא משכך כאבים פופולארי. למעשה, "אקמול" הוא רק שם המותג, כאשר המונח המקצועי והמקובל בעולם הוא פרצטמול, אך השם השתרש בארץ ככינוי כללי למשכך כאבים זה.
במאמר זה כשאני מדברת על אקמול, הכוונה היא כמובן לכל משככי הכאבים מסוג פרצטמול.
הוא נפוץ כל כך, עד כי נדמה שכמעט כל ביקור אצל רופא המשפחה מסתיים בהפנייה לאותה תרופת פלא.
מאז ששונה החוק בארץ, כך שניתן לרכוש אקמול ללא צורך במרשם רופא, נמצאת התרופה בהישג יד והשימוש בה גדל.
למרות שחלק גדול מהציבור מתייחס אליו כאל תרופה, לאקמול אין אפקט מרפא, והוא נועד לטפל בתסמיני המחלה בלבד – בעיקר לשכך כאבים ולהוריד חום.
למה נועד אקמול?
קיימים מקרים שבהם נטילת אקמול תהיה נדרשת ואולי אף הכרחית. כאבים עזים לאורך זמן גורמים לסבל ולפגיעה בפעילות לאורך היום, ולכן במקרים מסויימים חשוב לקחת אקמול ולא לסבול.
גם חום גבוה מדי (390C ומעלה) גורם לנזקים קשים בגוף ועשוי אף לגרום למוות.
מצד שני, תיזכרו בפעמים שבהן נטלתם אקמול – האם היה מדובר בכאבים בלתי נסבלים או בחום גבוהה במיוחד?
גם לאקמול יש תופעות לוואי
ראשית, לאקמול כמו לכל תרופה, יש גם תופעות לוואי. האקמול מפורק בגוף בעיקר בכבד, ותופעת לוואי מוכרת שלו היא הצטברות רעלים ופגיעה בתאי הכבד.
תופעות לוואי אחרות כוללות בחילות, אלרגיות, פריחות, ירידה בלחץ דם ועוד.
כשלעצמה, לתרופה תופעות לוואי קלות יחסית, אך בשל היקף השימוש העצום בה, והעובדה שאנשים רבים משתמשים בה לאורך זמן ובאופן כרוני (4 פעמים ויותר בשבוע), היא אחד הגורמים המרכזיים למחלות כבד בעולם המערבי.
האקמול לא שונה מיתר משככי הכאבים, וגם הוא גורם לתופעות לוואי מזיקות.
אלא שתופעות הלוואי אינן הבעיה היחידה.
החלשת מנגנוני הריפוי הטבעי של הגוף
למרות שאנחנו חיים היום בעידן של טכנולוגיה ורפואה מתקדמת, חשוב לזכור שלגוף שלנו יש יכולות מדהימות בריפוי מחלות.
אחד המנגנונים הללו הוא העלאת חום הגוף, כחלק מהמאבק של המערכת החיסונית בחיידקים ובוירוסים.
לעיתים הגוף "מגזים" עם העלייה בחום, ובמקרים כאלו בהחלט חשוב לקחת את הפרצטמול (אקמול). אך מצד שני, חום גוף של 37-39 מעלות, איננו גורם נזק ומסייע לגוף בתהליך הריפוי.
אחת מההשפעות של עלייה בחום הגוף היא עייפות ותחושת חולי. אך כשאתם מורידים את החום חזרה, אתם פוגעים במנגנון הטבעי של הגוף להילחם במחלה.
יש סיבה לכאב
גם כאבים וחולשה הם חלק מדרכו של הגוף להילחם במחלות, ובמקרים רבים, זהו איתות של הגוף עבורנו – "זה הזמן לנוח ולאפשר לגוף להתמודד עם המחלה".
במקרים אחרים, הכאב הוא סימן לכך שיש בעיה כלשהי בגוף. וגם כאן – אם נשתמש באמצעי הקל של שיכוך הכאב, לא נהיה מודעים לבעיה שמתפתחת בגוף.
חמור במיוחד מצבם של אלו שנוטלים משככי כאבים באופן קבוע – גופם עשוי לאבד את היכולת הטבעית לחוש ולהבין כאבים, והם אינם מודעים לבעיות וקשיים של גופם.
כאב, למרות שהוא גורם לנו לאי נוחות והרגשה רעה, הוא בסופו של דבר סיגנל חשוב של מערכות הגוף שלנו. בעידן שבו אנחנו מאבדים את התחושות הטבעיות שהגוף שלנו משדר, כדוגמת מנגנוני הרעב, הצמא והעייפות, חשוב לשמור על מנגנון כל כך חשוב כמו הכאב.
אקמול – רק כשבאמת צריכים
כפי שפתחתי את המאמר, יש מקרים שבהם חשוב ונכון לקחת משככי כאבים.
כאבים עזים, חום גבוהה, הם מקרים שבהם נטילת משככי כאבים היא הכרחית.
מנגד, הימנעו מנטילת משככי כאבים שלא לצורך. לא כל עלייה בחום הגוף מצריכה "אקמול", ולא כל כאב דורש "נורופן".
עקרון בסיסי בשיטת הטיפול הנטורופתית הוא לאפשר לגוף להבריא באמצעות מנגנוני הריפוי הטבעיים שלו. בכל פעם שאתם משתמשים במשככי כאבים – תזכרו שהם עשויים לפגוע במנגונים אלו.
בכל מקרה, מומלץ להיוועץ באופן פרטני באנשי מקצוע כדי לדעת האם אכן התרופה הכרחית.