אורטל מגן
נטורופתית ורפלקסולוגית

"אני אוכלת מעט מאוד, שתי פרוסות לחם, קצת גבינה לבנה, כף אורז, ירקות ופירות – אני מרגישה רעבה רוב היום אבל התחושה היא שזה הכל לשווא – אני עדיין עולה במשקל!" – זוהי דוגמא נפוצה שמאפיינת רבים מאלו המנסים לרדת במשקל.

למעשה, אחת הסיבות להשמנה היא דווקא אכילה מעטה מדי. ההסבר הוא פשוט למדי: כשאנחנו אוכלים פחות, נוצרת תחושת רעב אשר מועברת לכל מערכות הגוף שלנו.

גוף האדם הוא מכונה חכמה ומשוכללת, שיודעת להתאים את עצמה למצבי רעב, ע"י האטה של מנגנוני הגוף (מערכת עיכול למשל). כשאנחנו רעבים, אנחנו מרגישים עייפות וכבדות, ואפילו המוח שלנו לא חד כבדרך כלל. בדרך זו, הגוף שלנו חוסך באנרגיה ו"שורף" פחות קלוריות. זה אומנם טוב לעיתות רעב אמיתי, אבל לא כאנחנו רוצים לרזות ולרדת במשקל.

לכן, כאן חשוב לי להבהיר מסר ברור – הרעבה עצמית ואי אכילה הן לא הדרך לרזות. גם אם תורידו כך קילוגרמים בודדים, תחסירו מהגוף ערכים תזונתיים חשובים ותוך זמן קצר המשקל יעלה חזרה לרמה גבוהה מזו שבה הייתם קודם לכם.

הגוף שלנו לא בנוי לעולם המודרני שבו השמנה היא מזיקה. מבחינתו, הניסיון שלכם לרדת למשקל קשור לרעב ולמחסור במזון – ובתקופת מחסור הוא מצטמצם וחוסך ככל הניתן בצריכת אנרגיה.

דגש על תחושת שובע

כדי שנוכל לרזות להשיל קילוגרמים מיותרים, עלינו לסייע לגופנו להשיג תחושת שובע לאורך זמן. כמו שתחושת רעב גורמת לגוף להאט את פעילותו, באותה מידה תחושת שובע יוצרת את ההשפעה ההפוכה.

תחושת השובע מביאה להגברת פעילות הגוף, חילוף החומרים עולה וכל המנגנונים והמערכות בשיאם – ועמם עולה גם קצת "שריפת" הקלוריות. 

כל מזון שאנחנו אוכלים משפיע אחרת על תחושת השובע שלנו. לדוגמא, חפיסת שוקולד חלב עוברת מהר מאוד דרך מערכת העיכול שלנו – הקלוריות הרבות שנמצאות בשוקולד מעלות לטווח קצר את רמת האנרגיה בגוף, אך מהר מאוד נאגרות בגוף כשומן.  גם אם תאכלו חפיסה שלמה של שוקולד (כ-500-600 קלוריות), תותירו את הגוף רעב לאחר מספר דקות.

ולרוב מה שתרצו הכי זה עוד חפיסת שוקולד… או בעצם עוד קוביה ועוד קוביה…..

לעומת זאת, מנה של קינואה נספגת בגוף בקצב איטי והדרגתי, ומותירה אותנו שבעים לאורך שעות רבות.

בדרך כלל מזונות מעובדים (סוכר לבן, קמחים מעובדים, אורז לבן) ייספגו מהר יותר בגוף, ועל כן בתור כלל אצבע – מומלץ להפחית בצריכה שלהם (כך למשל, עדיף לצרוך אורז מלא מאשר אורז לבן).

ככל שהמזון שנצרוך במהלך היום יהיה משביע יותר, גופנו יהיה פעיל וישרוף יותר קלוריות וגם ירד הדחף לנשנש ולאכול שלא לצורך.

דגש על אכילה ותחושת שובע לאורך היום הם הדרך לרדת במשקל ולשמור על תזונה נכונה. אין צורך להיות רעבים ולסבול כדי לרזות – להיפך, בוודאי כבר יצא לכך להיווכח כי דיאטות רעב לא עובדות.

דאגה לערכים תזונתיים

סכנה ידועה בדיאטות ההרזייה למיניהן הוא שהירידה במשקל תבוא על חשבון הבריאות שלנו. מבחינה עובדתית, גופנו זקוק למגוון של רכיבים תזונתיים שהכרחיים לתפקודו, מעבר לחלוקה הקלאסית של פחמימות, חלבונים ושומנים.

הרכיבים התזונתיים הללו כוללים ויטמינים, מינרלים, חומצות, סיבים, נוגדי חימצון (אנטי-אוקסידנטים) ועוד. מדובר ברכיבים שהם למעשה נטולי ערך קלורי, אך חשובים לתפקוד הגוף.

מחסור בחלק מהרכיבים הללו מתבטא כבר בטווח המיידי (למשל, ויטמין C, ברזל) אך ההשפעה של אחרים ממושכת יותר (למשל – נוגדי חימצון שחיסרון בהם עשוי להתבטא לאחר שנים).

בתור נטורופתית, כל דיאטה ותכנית הרזייה שאבנה אם מטופלי תשים דגש חשוב על כך תזונה בריאה שכוללת את אבות המזון ואת הרכיבים התזונתיים הנחוצים לאורח חיים בריא.

לא תמיד צריך לקחת תוספי תזונה, המזון בחיינו עשיר ומגוון ואפשר להשיג הכל, ממש בסופר הרגיל שלכם.

שינויים הדרגתיים

אחת הבעיות עם דיאטות ההרזיה הפופולריות והמוכרות היא שהן מתייחסות לכולנו כאל בני אדם זהים. דיאטה "קלאסית" תקבע עבורנו כיצד תיראה ארוחת הבוקר, ארוחת הצהריים, ארוחת הערב וגם אילו מזונות בדיוק נצרוך בין הארוחות.

אחד ממטופליי נהג באורח חיים שמומחי תזונה רבים יגדירו כלא-בריא בעליל. את הבוקר הוא היה פותח עם קערת דגני בוקר מתוקים, המשיך עם נשנוני-משרד עד ארוחת הצהריים.

לצהריים, הוא נהג לאכול עם חבריו מזון מהיר (שווארמה בלאפה, המבוגר בתוספת צ'יפס וכו') שלצידו הוא לא וויתר על משקה ממותק וקינוח עסיסי.

היום המשיך בנשנושים עד ארוחת הערב שכללה בדרך כלל משלוח טייק-אווי של מזון מטוגן כלשהו.

לא משנה באיזו דיאטה התחיל, הוא פשוט לא יכל להתמיד איתהואט-אט היה חוזר להרגליי האכילה הקודמים. מה שגרם לעלייה כפולה במשקל ממנו התחיל את השיאטה כל פעם מחדש.

אני מאמינה מאוד בכך שעלינו לאכול מזון שאנחנו אוהבים ונהנים ממנו. תזונה נכונה מתחילה ונגמרת בהנאה מהאוכל. כל שינוי באורח חיים ובתזונה צריך להיעשות בהדרגה ובהתאמה אישית אם אנחנו רוצים להתמיד בו.

בדוגמא שהבאתי, התחלת השינוי הייתה קטנה – ויתור על המשקה הממותק בארוחת הצהריים ובמקומה שתיית מים. מדובר במהלך קטן לכאורה, אך ויתור על המשקה הקל משמעותו לפחות 100 קלוריות מיותרות שהפחתנו מהתזונה מדי יום (ומדובר אגב, ב-100 קלוריות שלא תורמות במאומה לתחושת השובע וגם לא מכילות רכיבים תזונתיים משמעותיים).

חשוב לציין כי יש כמובן מקרים שהשינוי יהיה "קיצוני יותר", כאשר הכל תלוי במצבו של המטופל – הנטורופתיה מסתכלת על האדם כולל מצבו הרגשי וכמה הוא מסוגל עכשיו להתמודד עם שינויים.

במקרים רבים, אשלב בטיפול רפלקסולוגיה או טיפולי מגע אחרים, וכן פרחי באך  לשיפור מצב הרוח וחיזוק המצב הרגשי.

כדי שתצליח, דיאטה צריכה להיבנות באופן הדרגתי, כשנקודת ההתחלה שלה היא מצבנו הנוכחי.

חשיבות הפעילות הגופנית

פעילות גופנית היא נדבך חשוב בהרזייה ובשמירה על גוף חטוב. עד כדי כך היא חשובה, שלמעשה ניתן לומר שקשה מאוד לרזות ללא הגברת הפעילות הגופנית שלנו במקביל לשינוי הרגלי התזונה.

אני לא מדברת כאן דווקא על פעילות מאומצת בחדר כושר או לריצות מרתון ארוכות, אך גופנו באופן טבעי בנוי לנוע. העובדה שמרבית יומנו אנחנו מבלים בישיבה לא עוזרת להצלחת תהליך ההרזייה.

בדומה לתחושת השובע, שגורמת לגוף "לשרוף" קלוריות רבות יותר, גם פעילות גופנית קבועה (3-4 פעמים בשבוע לפחות) תביא לתוצאה דומה.

יותר מדרך אחת לרדת במשקל

ישנה יותר מדרך אחת לרדת במשקל. כפי שראיתם עד כה, אני כמטפלת שואפת להתאים תכנית תזונה שונה עבור כל אחד ממטופליי.

ניתן לרדת במשקל דרך תזונה טבעונית, ולחלופין גם דרך תזונה עשירה בבשר או במוצרי חלב. דיאטה או הרזייה – אין משמעותן שינוי חד בהרגלים או ויתור טעמים או מנות שאתם אוהבים במיוחד.

תוכלו למצוא מידע נוסף על שיטות הטיפול שלי באתר, ואתם גם בהחלט מוזמנים להתייעץ איתי. לקביעת פגישת ייעוץ בקליניקה שלי, לחצו כאן.

בכל מקרה, חשוב שתמיד לזכור – דיאטה איננה עונש. היא בחירה שלנו באורח חיים שיעזור לנו להרגיש ולחיות טוב יותר.