אנו חיים בעולם שבו כמות הרעלים והרעלנים שהגוף שלנו חשוף אליהם היא עצומה, יומיומית ונגרמת ממקורות מגוונים: המזון, האוויר, מוצרי קוסמטיקה, תרופות, אלכוהול, עישון ועוד.
ניתן גם להוסיף לרשימה זו את הקרינה האלקטרומגנטית שאנחנו סופגים מכל כיוון (רמז: הטלפון הסלולרי שלכם, המיקרוגל, המחשב, שקע החשמל וכו') וישנם עוד מקורות נוספים לרעלים ולזיהום שאנחנו אפילו לא מודעים אליהם.
גוף האדם בנוי להתמודד עם זיהום ורעלים בצורה לא רעה בכלל. הכבד, מערכת הכליות ומערכת השתן הינם האיברים העיקריים שמתפקידם להתמודד עם רעלים ולפעול לניקוי ולסילוק הרעלים מהגוף. גם מערכת הנשימה והעור מסייעים לכך.
אלא שהגוף האנושי בנוי לסביבת חיים "טבעית", כפי שהוא חי בה במשך אלפי ואולי אף מיליוני שנים. העולם המודרני יצר שינוי, מהבחינה הזו בהחלט לרעה, בכל הקשור לחשיפה לרעלים וזיהום.
הפירות והירקות שלנו עוברים תהליך של ריסוס והדברה. החלב והבשר מכילים הורמונים וחומרים נוספים שאינם מיועדים לגוף האדם. ולמעשה, כמעט כל מוצר שאנחנו צורכים, גם אם הוא נראה ומשווק כ"בריא", מכיל חומרים שונים שמבחינת הגוף האנושי, מהווים מטרד במקרה הטוב, וזיהום ורעל במקרים רבים אחרים.
הצטברות מזיקה של רעלים בגוף
הגוף שלנו, כאמור, איננו בנוי להתמודד עם כמות כזו של רעלים. מערכות הניקוי והניקוז מצליחות להתמודד עם חלק מהם, אך יתר הרעלים נותרים ומצטברים בגוף. לאורך זמן, יש לכך השפעות על התפקוד והבריאות שלנו. זה יכול להתבטא בחולשה, כאבים, מחלות, היחלשות מערכת החיסון ועוד.
מה ניתן לעשות בקשר לכך? קל מאוד לומר "להפחית את החשיפה לרעלים". כמובן שמומלץ להשתמש במזון אורגני או לפחות לא מרוסס, רצוי לבדוק את מקור הבשר והמוצרים האחרים. בכלל, כדאי להימנע ממוצרים סינטטיים שונים (חטיפים, ממתקים וכו'), מזון משומר ועוד.
ועם זאת, אנחנו חיים בעולם מודרני שבו קשה מאוד להימנע מחשיפה לרעלים בכמות גבוהה.
וכאן אנו מגיעים לנושא המאמר – ניקוי רעלים.
לנקות את הגוף
תהליך ניקוי רעלים (או דה-טוקספיקציה) הוא תהליך שמיועד לסייע לגוף לנקות את עצמו מרעלים וזיהומים שהצטברו בו לאורך זמן. ישנן שיטות ודרכים רבות לביצוע הניקוי, אך הבסיס הוא דומה: הפחתה (לפחות זמנית) של כמות הרעלים שהגוף חשוף אליה, והגברה ועידוד של מערכות הניקוי בגוף.
במהלך הניקוי, על מנת להפחית את כמות הרעלים שהגוף חשוף אליהם, אנחנו נצרוך מזון מאוד ספציפי ונקי. לדוגמא, אורז ומיצים, וכמובן נימנע ממרבית מקורות מזון שחושפים אותנו לרעלים. מהסיבה הזו, ולמרות שהרזייה איננה המטרה העיקרית של הניקוי, בהחלט אחת מהתוצאות של התהליך הוא הפחתה במשקל.
המזון שאותו נצרוך בזמן הניקוי מיועד גם לסייע לגוף להפנות את כלל המאמצים לתהליך הניקוי, ולכן אורז ומיצים הם דוגמא מצויינת – קלים ופשוטים לעיכול, ומפחיתים מהעומס שקיים על הגוף.
מעבר לצריכת מיצים (עם עדיפות למיץ ירקות ירוקים העשירים בכלורופיל), הניקוי כולל שתיה של כמויות מים מרובות להגברת הפעילות במערכת הכליות והשתן.
פעילות גופנית (בעיקר אירובית) גורמת לזרימת דם ולחילוף חומרים מהיר יותר והזעה, ולכן מומלצת מאוד כחלק מהתהליך.
בנוסף מומלץ להיעזר בתוספים של ויטמינים, מינרלים, חומצות-אמינו, נוגדי-חמצון וצמחי מרפא. תוספים אלו תפקידם לחזק את איברי הגוף המנקים אשר עובדים במאמץ יתר, וגם לסייע בייצור של אנזימים הפועלים גם הם לסילוק חומרים כימיים ומתכות כבדות מן הכבד.
נטילה של פרוביוטיקה חשובה גם היא, לטובת שיקום המעיים וחיזוקם.
תהליך מומלץ ולעיתים הכרחי
ניקוי רעלים מחייב משמעת עצמית והתמדה, ועם זאת מדובר בתהליך שמרפא ומחייה את הגוף, יוצר הרגשה טוב ונעימה, ומשפיע עלינו לאורך תקופה ארוכה. בסופו, מומלץ להמשיך ולהתמיד באורח חיים בריא ומאוזן.
תהליך הניקוי גורם להשפעות ולשינויים רבים בגוף, ובשל כך הבחירה בסוג הניקוי, מומלץ שתיעשה בעזרת ייעוץ נטורופתי או אדם שהוסמך לכך. ישנן טכניקות רבות לתהליך הדה-טוקסיפקציה אשר יותאמו לפי מצב בריאותו של המטופל, נכונותו ודרגת הניקוי שלה הוא זקוק.